dependentadependenta

Dependenta tinde sa confere o faza temporara de motivare, euforie, calm sau satisfactie mintii. O persoana tinde sa caute aceste sentimente, si sa caute, sa isi doreasca in continuu substantele sau lucrurile care ii provoaca dependenta. Le este scazuta capacitatea creierului de a detine controlul si de a se abtine de la pofte. La baza, exista doua categorii de dependente, acestea fiind dependente comportamentale si dependente de substante.

O persoana sufera de o dependenta la nivel comportamental in momentul in care nu isi poate controla o anumita activitate, sau este obsedata de ceva sau cineva. Nu implica ingestia sau administrarea de substante, si chiar daca observa ca tipul de comportament respectiv le dauneaza si provoaca suferinta si celor din jur, tot aleg sa nu se opreasca. In cadrul acestor dependente ar putea fi incadrate urmatoarele: dependenta de mancare, dependenta de jocuri de noroc, dependenta de internet si computer, dependenta de sex, dependenta de munca, de shopping, de jocuri video si de multe, multe altele.

Mai grave si mai serioase, intrucat afecteaza si sanatatea, sunt dependentele de substante. Acestea sunt caracterizate de consumul necontrolat pe care il au unele persoane asupra diverselor substante, care cel mai frecvent sunt utilizate in scopuri recreationale sau medicinale. Printre cele mai frecvent intalnite dependente de substante se numara: dependenta de cofeina, de alcool, de nicotina, de droguri precum cocaina sau heroina, calmante, metamfetamina sau marijuana.

Lista de dependente de care poate suferi o persoana este foarte lunga. Seria este completata de dependente din cele mai ciudate, de la a manca creta pana la dependenta de operatii cosmetice sau de utilizare a steroizilor.

Per total, toate aceste dependente distrug viata unei persoane. Relatiile personale sunt trecute instantaneu pe plan secundar de catre cei ce sufera de dependenta de orice tip, chiar si viata profesionala este afectata. Cei ce sunt dependenti trebuie sa scape de etapa de negare, sa caute ajutor, inainte de a fi prea tarziu, intrucat excesele, dupa cum se stie, nu sunt niciodata benefice.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *