Surse alternative de energie pentru locuinte

energie

Energia electrica este o cheltuiala pentru orice locuinta. O folosim pentru iluminat, divertisment, incalzire, gatit, pastrarea alimentelor si multe altele. Cum resursele de baza energetice sunt combustibilii fosili ce au caracter limitat, din ce in ce mai mult se apeleaza la surse alternative de energie, atat pentru consum casnic cat si la nivel institutional si chiar industrial.

Sursele de energie alternative folosite cu preponderenta sunt reprezentate de energia solara, eoliana, geotermala sau cea oferita de biomasa. Nu este in momentul de fata posibila inlocuirea totala a combustibililor fosili cu aceste resurse, prin urmare se impune folosirea lor in diverse moduri in asa fel incat sa fie suplinite nevoile macar intr-o mica masura. Principalul avantaj al energiei alternative il constituie faptul ca nu constituie o amenintare pentru mediu si de asemenea sunt regenerabile.

Energia solara este o alternativa des intalnita utilizata pentru locuinte. Panourile solare plasate in zone in care primesc suficienta lumina ajuta la suplinirea nevoii de electricitate si incalzire. In situatii in care racordarea la sistemul centralizat nu este posibila sau este prea costisitoare, aceasta alternativa este foarte utila.

Energia eoliana este un alt mod prin care se poate satisface nevoia energetica fara a se apela la alte surse. Cu toate acestea costurile instalarii unei centrale eoliene sunt destul de ridicate. Investitia insa reprezinta o solutie pe termen lung.

Energia geotermala consta in energie extrasa din scoarta terestra si utilizata pentru incalzirea locuintelor. Este necesar un sistem actionat de o pompa de caldura geotermala pentru a opera corespunzator, fara a fi nevoie de o alta sursa de energie pentru incalzire.

Una din cele mai neglijate alternative in ceea ce priveste combustibilii o constituie biomasa. Energia este in acest caz derivata din reziduuri de plante si animale, iar combustibilii obtinuti astfel pot fi folositi in diverse scopuri – chiar si pentru alimentarea autoturismelor sau altor tipuri de vehicule.

In scenariul prezent criza energetica a devenit o problema ce trage semnale de alarma in intreaga lume. De aceea se iau masuri pentru conservarea surselor neregenerabile, energia alternativa fiind o optiune la indemana.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.