Internetul, desi foarte util in zilele noastre, aproape indispensabil, prezinta si o serie de amenintari. Printre acestea se numara si atacurile de tip phishing, mecanism fraudulos ce te poate jefui de bani, poate obtine informatii personale sau ajuta chiar si la furtul de identitate.
In ce consta de fapt phishing-ul? Fara a folosi termeni tehnici, spunem doar ca o persoana sau un site pretinde ca reprezinta un site autentic pentru a fura informatii personale sau date financiare. Crezi ca te autentifici pe contul bancar online, insa in fapt esti directionat catre un site-clona, care iti pastreaza informatiile de logare pentru a-ti accesa ulterior contul. Ce putem face pentru a preveni astfel de atacuri? Enumeram cateva sfaturi in continuare.
1. Cititi email-urile si mesajele cu atentie. De obicei apar greseli gramaticale, numele complet al destinatarului nu este folosit, ci doar o formula de adresare generica, adesea sunt incluse si amenintari de genul „contul va va fi inchis daca nu urmati exact pasii”.
2. Verificati autenticitatea celui care a trimis e-mail-ul. Daca o organizatie precum banca incearca sa va contacteze prin aceasta modalitate, puteti suna sa verificati personal daca intr-adevar de ei a fost trimis acel e-mail.
3. Nu accesati link-urile din e-mail din prima. Mergeti peste link cu un mouse-over si vedeti ce adresa apare in broswer. Daca pare ceva dubios, nu accesati.
4. Evitati sa dezvaluiti informatii personale precum nume, date de cont, parole si alte informatii sensibile, unice, prin intermediul e-mail-urilor.
5. Nu introduceti informatii in ferestre de tip pop-up. De asemenea atentie si la ce downloadati.
6. Protejati computerul cu filtre pentru spam, programe anti-spyware si cu un firewall. Exista si programe antivirus care au filtre anti-phishing.
Urmati toti acesti pasi si asigurati-va ca nu cadeti in capcana intinsa de hackeri si phisheri, in caz contrar veti suporta consecintele atacurilor acestora.
cel mai bun antivirus e un utilizator PC cu putina minte