decizie

Luarea de decizii, intreg procesul decizional este un lucru ce nu se petrece in doar cateva secunde de fiecare data. Exista unele decizii importante pe care, odata ce le iei, iti pot afecta cursul vietii. In special la munca suntem confruntati cu probleme si dileme, solutiile trebuind sa fie conforme cu nevoile celor din jur. Astfel de decizii trebuiesc luate cu atentie, trebuie respectat un sistem pentru ca alegerea facuta sa fie una buna. Pasii procesului decizional sunt foarte importanti, ii enumeram si detaliem in continuare.

1. Definirea problemei. Primul pas in procesul decizional este definirea problemei de rezolvat. Evident, odata ce trebuie luata o decizie trebuie sa existe si o problema de rezolvat, astfel trebuie vazuta si constientizata exact situatia ce se impune rezolvata.

2. Cautarea de alternative. Urmatorul pas dupa definirea problemei este cautarea de solutii posibile, de alternative. In aceasta etapa nu trebuie sa te limitezi doar la alegerile evidente, iti poti pune si creativitatea la treaba pentru a gasi variante si optiuni de rezolvare a situatiei care la prima vedere par mai putin relevante.

3. Evalueaza alternativele. Poate cea mai importanta parte din procesul decizional, acesta este stagiul in care fiecare varianta de rezolvare este analizata. Se cantaresc avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni, in vederea urmatorului pas.

4. Luarea deciziei – etapa in care munca de analiza a optiunilor se finalizeaza si se alege acea varianta ce prezinta cele mai multe avantaje.

5. Implementarea solutiei – urmatorul pas evident dupa ce se alege o cale de rezolvare. Decizia luata trebuie pusa in aplicare, este o etapa la fel de importanta ca si decizia in sine.

6. Monitorizarea solutiei alese. Doar luarea deciziei si implementarea sa nu este suficienta, nu se termina aici procesul decizional. Este vital sa se monitorizeze decizia odata ce este implementata. Se urmareste aici progresul facut, evolutia, masurarea rezultatelor obtinute, daca sunt conforme cu standardele asteptate.

Pasii pot parea la inceput foarte complicati, insa sunt esentiali in tehnica de luare a deciziilor si te ajuta sa alegi acele variante bune atat cand vine vorba de viata personala cat si de viata profesionala.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *