baterie

Oricat de apropiata de un cliseu ar putea suna aceasta fraza, smartphone-urile au trecut de stagiu de inovatie si evolueaza in telefoane din ce in ce mai inteligente. Producatorii au incercat, pe masura trecerii timpului, sa se concentreze pe partea interna, pe caracteristici tehnice, mai mult decat pe aspect, desi nu a fost lasat la o parte nici acesta. Ca rezultat au aparut echipamente hardware foarte puternice disponibile pentru tehnologia mobila. Lasand la o parte toate aceste aspecte, in esenta un telefon este util atata timp cat are si baterie. Din acest motiv au aparut doua optiuni foarte utile pentru telefoanele mobile: bateriile li-ion si li-polimer.

Bateriile litiu-ion au fost printre primele baterii folosite la smartphone-uri. Acestea contin si circuite de siguranta pentru prevenirea supraincarcarilor, ce pot cauza supraincalzire sau chiar explozia bateriilor. Avantajele pe care le prezinta sunt date de densitatea ridicata de energie pe care o ofera. Durata de viata si de utilizare este de asemenea una prelungita si pot fi inlocuite de catre utilizator fara nici o problema. Ca si neajunsuri ar putea fi enumerate greutatea putin mai mare fata de bateriile litiu-polimer, costul aditional necesar introducerii circuitului de protectie si forma rectangulara oarecum restrictiva in unele situatii.

Bateriile litiu-polimer au intrat in scena putin mai tarziu, avand componente aproximativ asemanatoare cu cele litiu-ion. La fel ca si acestea din urma, necesita un circuit de protectie pentru ca voltajul sa fie tinut in limite de siguranta. Din seria avantajelor se pot enumera descarcarea treptata, ceea ce inseamna o durata de viata mai mare. Greutatea bateriilor litiu-polimer este net redusa fata de orice alte variante de baterii, iar restrictia de forma nu mai exista, cum era in cazul bateriilor litiu-ion. Ca si neajunsuri, densitatea de energie este puti mai scazuta, sunt mai scumpe si nu pot fi la fel de usor inlocuite de utilizatori.

Ambele variante de baterii sunt foarte populare si se gasesc la majoritatea telefoanelor mobile din ziua de astazi. Nici una din ele nu poate inlocui total pe cealalta, prin urmare utilizarea corespunzatoare si aplicarea de metode prin care durata de viata sa fie prelungita asigura si o functionare optima a telefonului pe care il alimenteaza.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *