cotele apelor dunarii

In urma temperaturilor extrem de ridicate se inregistreaza fenomene din ce in ce mai dezastruoase. Unul din aceste raspunsuri la valorile extreme ridicate consta si in scaderea nivelului apelor Dunarii. Asadar, specialistii declara ca Dunarea se afla la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

Din aceasta cauza, o multime de ambarcatiuni au intampinat numeroase probleme in calatoria lor. Asa este si situatia unor ambarcatiuni din apropiere de Tulcea, unde, in loc sa stea pe apa, acestea stau pe nisip, si se pare ca asa vor ramane pana cand apele Dunarii vor reveni la cotele normale. Totusi, Dunarea s-a retras atat de tare incat, alaturi de port, a aparut o insula de nisip, iar localnicii sustin ca aceasta este cea mai mare insula care s-a format in ultimii 12 ani. Situatia pe Dunare devine disperata: 120 de nave sunt blocate in zona Zimnicea, din cauza nivelului scazut al apei, iar fluviul este supravegheat cu ajutorul satelitilor Agentiei Spatiale Europene.

Navigatia pe Dunare nu este blocata numai la nivelul Romaniei. Numeroase ambarcatiuni au intampinat probleme pe Dunare si in partea de sud a Germaniei, unde o nava romaneasca a esuat din cauza nivelului extrem de scazut al apei.

Nava romaneasca blocata pe Dunare in Germania

Autoritatile germane se lupta sa depuna eforturi pentru descarcerarea navei, care a esuat in apropiere de Niederalteich, in landul Bavaria. Nu numai Dunarea este cea care sufera pe teritoriul Germaniei, Rhin-ul inregistrand si el cote de debite foarte mici.

Aproape 30 de ambarcatiuni au fost imobilizate pana in prezent, datorita blocajului de pe Dunare. Autoritatile sustin ca nu se stie deocamdata daca navigatia de pe Dunare poate fi reluata imediat, din cauza nivelului redus al raului Isar, un afluent al Dunarii. Isar este responsabil pentru formarea de curenti puternici care aduc pietris in Dunare. Potrivit specialistilor, in aceasta perioada, cota a ajuns sub cea din 2003.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *