Izolatia fonica reprezinta totalitatea masurilor pe care le iei pentru a opri sau cel putin reduce, intr-o proportie cat mai insemnata, totalitatea vibratiilor pe care sunetul le emite atunci cand se propaga de o parte si de cealalta a unei structuri de constructie – perete, pardoseala sau plafon.

Pentru a-ti izola fonic locuinta trebuie sa indeplinesti 4 conditii de baza. Fara de ele, nu poti admite ca ai realizat o izolare fonica optima. In cele ce urmeaza iti voi prezenta acesta 4 etape, dar si locul de unde poti achizitona toate cele necesare si anume Emexon System.

  1. Cuplarea elastica

Pentru a intelege mai bine la ce se refera aceasta conditie, ne vom imagina doua cutii din tabla si un snur care face legatura dintre ele. Daca taiem acel snur ce se intampla? Evident, vibratiile sunetului nu se vor mai plimba dintr-o cutie in alta.

Acelasi lucru se intampla si cu peretii tai atunci cand folosesti bridele si amortizoarele acustice SENOR pentru a realiza cuplarea elastica.

  1. Absorbtia fonica

Un perete gol inauntru, in cazul in care vibratiile sunetului il lovesc, va vibra fix ca o toba. Prin absorbtie fonica sunt reduse aceste vibratii sau chiar stopate. Cum? Pai, daca folosesti materiale fibroase sau materiale cu structura celulara deschisa, ele vor impiedica sunetul sa mai ajunga la perete, sa il loveasca direct.

Materialele fibroase pe care le poti folosi sunt vata minerala, burete antifonare, bumbacul recilat sau pasla. Densitatea recomandata pentru a se realiza optim absorbtia fonica este de 40 – 90 kg/mp.

Materialele cu strucutura celulara deschisa sunt spuma melaminica, regasita si pe emexon.ro, spuma poliuretanica flexibila sau placile Stratocell Whisper.

Atentie insa, materialele cu structura celulare inchisa precum placile din pluta, polistiren sau spuma poliuretanica rigida nu sunt bune izolatoare fonice. Scopul lor este de a izola termic locuinta, iar in loc sa diminueze vibratiile sunetelor, ele vor reduce din start tot ce tine de izolarea fonica.

  1. Amortizarea vibratiilor

Din denumirea acestei conditii se intelege deja care ii este si scopul. Pentru a realiza acest lucru, a amortiza vibratiile sunetului, iti recomand sa iti indrepti atentia catre membrana fonoizolanta Tecsound pe care o gasesti tot la Emexon System.

Va trebui sa o lipesti pe placila din gips – carton, OSB, plasaj si asa mai departe. Ce va face ea? Va amortiza o cantitate insemnata de vibratii de pe partea peretelui pe care este amplasata. In acelasi timp, ea creste semnificativ grosimea peretelui, insa fara a fi sesizata – acest lucru este benefic pentru urmatorul element.

  1. Cresterea masei

In acest caz, trebuie sa faci peretii cat mai grei posibil. Cele mai comune materiale si totodata la un pret optim sunt intocmai gips – cartonul, OSB-ul. Cresterea masei va impiedica vibrariile sunetului sa se mai propage de pe o parte pe alta a peretilor. Grosimea lor nu le va mai permite sa rezoneze atat de bine cu sunetul, asa ca izolarea fonica va fi optima.

Totodata, poti utiliza si plasa speciala SoundBoard cu grosimea de 12,5 mm pe care o gasesti pe emexon.ro. Te invit acum sa accesezi pagina, iar in cazul in care ai si alte intrebari le poti adresa echipei.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *