Atunci cand dorim sa iesim pe afara, sa exploram padurile sau sa o luam la pas kilometri intregi pe o campie sau pe munte, trebuie sa tinem cont de niste lucruri esentiale, la fel de bine cum este si sa dispunem de cateva articole importante pentru reusita oricarei drumetii.

Numarul de asemenea lucruri nu este cel care conteaza cu adevarat atunci cand se are in vedere deplasarea pe distante mai mari, ci valoarea si functionalitatea acestora. Trebuie sa stii ca unele dintre urmatoarele articole iti sunt necesare chiar si atunci cand te afli la doar 5 minute distanta de casa. In functie de prioritatea acestora, este vorba despre:

  • Simtul realitatii. La propriu, a avea un simt al realitatii si al situatiilor in care poti fi pus la un moment dat este foarte important pentru supravietuire, dar si pentru a avea parte de o drumetie reusita. O buna judecata salveaza din momente de risc mai multi oameni decat orice alt echipament special. Trebuie sa stii ca, daca vezi cerul plin de nori negri si amenintatori, este mai bine sa mergi acasa sau sa te adapostesti undeva de indata. Daca ti se face cald si nu mai poti respira bine, atunci ia o pauza si opreste-te din urcat. Respecta indicatoarele de drum si ghidurile de ajutor pentru calatoriile pe munte sau in padure, si gandeste-te bine de fiecate data inainte de a face ceva.
  • Rucsac. Este bine mereu sa ai la tine la drum lung o geanta de umar confortabila sau un rucsac in care sa pui tot ceea ce ai nevoie, inclusiv apa, daca nu ai ceva special aparte pentru transportul acesteia. Poti alege un rucsac sau un ghiozdan mai mare, insa asigura-te ca este de o calitate buna si comod de purtat in spate.
  • Harta si compas. Fie ca ai mai facut un traseu de inca 50 de ori, fie ca este primul pe care il urmezi pe un anumit munte, intotdeauna se poate sa te ratacesti, chiar daca, normal, nu iti propui asa ceva. Vremea rea, leziuni neasteptate, o poteca inchisa, animalele salbatice, cu toate te pot face sa iei o decizie ce impune schimbarea traseului de urmat. De aceea, a avea la tine o harta si un compas care sa te ajute sa vezi unde esti, te poate salva intr-o oarecare masura dintr-o situatie neplacuta.
  • Lanterna. Sa spunem ca te pornesti intr-o drumetie pe munte la ora 6 dimineata si vei sfarsi traseul la ora 11 seara. Vei avea nevoie in mod incontestabil de o lanterna buna, cu baterii de rezerva. Eu am urcat pe munte fara nimic de luminat calea iar seara, la intoarcere, mi-a fost foarte greu sa mai vad indicatiile si semnele de pe copaci care indicau traseul.
  • Echipament special si haine de ploaie. O pelerina de ploaie, sosete de munte, bocanci de munte, haine mai groase, dar si schimburi usoare iti vor folosi de fiecare data cand te vei aventura pe munte, fie singur, fie insotit.
  • Chibrituri si cutit. Este bine sa ai mereu la tine intr-o folie impermeabila cutii de chibrituri sau brichete de aprins focul. Aceste accesorii iti vor putea asigura caldura, lumina, dar si siguranta, in orice situatie necesara. Un cutit este, de ademenea, necesar atunci cand pleci de acasa in drumetie. Fie ca il folosesti sa iti lasi urma trecerii prin inscriptii pe copaci, fie ca ai nevoie de asta pentru a taia ceva sau in cazuri de atac neasteptat, asigura-te ca acesta este ascutit, inainte de a pleca la drum.

Tine minte aceasta lista de echipamente si articole pentru excursii in natura, pentru ca fiecare dintre aceste lucruri te poate ajuta in parte, intr-o situatie limita.

De admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *