Sa fii mama poate fi una dintre cele mai minunate „meserii”, insa trebuie sa intelegi faptul ca asta implica in aceeasi masura si responsabilitate. Cu siguranta iti doresti sa ai un copil sanatos, care sa creasca si sa se dezvolte armonios, nu-i asa? Atunci fii atenta la urmatoarele sfaturi si asigura-te ca le vei trata cu interes.
#1 Acorda atentie sarcinii
Pentru a putea sa ai un copil sanatos e important sa actionezi inca din perioada sarcinii. Cele 9 luni pe care cel mic si le petrece in burtica sunt esentiale pentru modul in care se va dezvolta. In acest sens, e vital sa ai o alimentatie cat mai sanatoasa. Evita sa consumi alcool, cafea, tutun si mancaruri lipsite de calitate.
De asemenea, trebuie sa ai grija la efortul pe care-l depui. Incearca sa te odihnesti suficient si sa indepartezi orice sursa de stres. In caz contrar pot aparea multe complicatii, pe care sigur nu le doresti!
Pe tot parcursul sarcinii trebuie sa consulti un ginecolog care sa ii urmareasca evolutia, sa-ti dea sfaturi legate de vitaminizare sau orice alte detalii pentru a naste un copil sanatos.
#2 Primele 6 luni dupa nastere sunt cele mai importante
Dupa ce ai nascut sa nu crezi ca grijile tale s-au terminat, nici pe departe. Urmatoarele 6 luni trebuie sa fii foarte atenta la fiecare detaliu. In functie de starea fizica a nou-nascutului trebuie sa actionezi in consecinta (se verifica greutatea, functiile de baza si reflexele).
E perioada in care trebuie sa iei legatura cu un pediatru. Recomandat e sa apelezi la serviciile oferite de un cabinet pediatrie in Mures, locatie in care cunostintele si experienta sunt la un nivel foarte ridicat.
Primele 6 luni sunt foarte importante din prisma faptului ca cel mic are nevoie de nutrienti atent selectati (lapte matern, vitamine, etc.), aspect ce duce la intarirea sistemului imunitar, lucru foarte necesar avand in vedere vulnerabilitatea bebelusului la boli.
#3 Asigura-i un mediu prielnic
Chiar dinainte de a naste va trebui sa te gandesti la locul in care acesta va sta, respectiv conditiile existente acolo. Camera copilului necesita a fi amenajata corespunzator, iar aici vorbim despre culori vii, lumina naturala, aer curat, curatenie deplina si un mobilier care sa fie stabil, sigur si care sa nu-l raneasca pe cel mic in vreun fel.
Totodata, va trebui sa te asiguri ca in spatiul respectiv este mereu o temperatura buna pentru gradul de confort si starea de sanatate a copilului sa fie excelenta.
Referitor la piesele de mobilier, un patut pentru copii e indispensabil. Trebuie sa acorzi o atentie deosebita acestuia fiindca cel mic se va odihni o buna parte a timpului, mai ales in primele luni de viata. Asigura-te ca va avea parte de cele mai bune conditii, liniste si confort.
#4 Tine legatura cu medicul de familie
Ca un ultim sfat, trebuie sa mergi periodic la consultatii cu cel mic. Pentru ca acest lucru sa se realizeze cat mai bine e recomandat ca vizita sa se efectueze la medicul de familie, care va cunoaste indeaproape istoricul copilului si va putea in orice moment sa actioneze pentru sanatatea celui mic.
Respecta aceste sfaturi si copilul tau va creste sanatos, voios si plin de viata!